Použití lapáků tuku

Použití lapáků tuku ( odlučovačů tuku a olejů ) – podle ČSN EN 1825-2
Lapáky tuků se používají v případě, kdy je nutné odstranit tuky a oleje rostlinného a živočišného původu z odpadních vod, v oblasti služeb nebo v průmyslových provozech, např.:
 
a) v oblasti veřejného stravování ve velkokapacitních kuchyních: např. v restauracích, hotelech, kantýnách, motorestech;
b) v kuchyních, ve kterých se smaží, peče, griluje;
c) ve výdejnách jídel (s vracením nádobí);   tj. v jídelnách bez vaření (bez kuchyně)
d) v řeznictvích s porážkou nebo bez porážky;
e) ve velkých provozech na zpracování masa s porážkou nebo bez porážky;
f) v jatkách;
g) na porážkách drůbeže;
h) při zpracování střev;
i) při zpracování zvířecích orgánů;
j) při zpracování kostí a klihu;
k) ve výrobnách mýdel a vosků;
l) v olejných mlýnech;
m) v závodech pro zpracování rostlinného oleje;
n) v závodech pro výrobu margarinu;
o) v konzervárnách;
p) ve výrobnách jídel pro rychlé občerstvení;
q) ve výrobnách fritovaných výrobků a chipsů;
r) v pražírnách arašídů.
Pozn.:
Pro odpadní vody, ve kterých je určitá část tuku v neoddělitelné formě (ve formě emulze), tj. z mlékáren, sýráren, ze zpracování ryb, z výdejen, které mají pouze zařízení na mytí nádobí apod., mohou být použity lapáky tuků podle této normy pouze za určitých podmínek. Odpadní vody mohou vyžadovat ještě další čištění.
 
Lapáky tuku, do kterých přitékají odpadní vody obsahující rychle zahnívající pevné částice (např. voda z provozů zpracování ryb), nevyžadují lapák kalu (kalový prostor), avšak musí být vybaveny na vtoku sítem nebo filtračním košem pro zadržení hrubých částic. Zachycené pevné látky musí být následně odstraněny a lapák tuku musí být v provozních intervalech důkladně propláchnut čistou vodou, aby se zabránilo zahnívání.
Email Poslat na email     Tisknout Tisknout     
eBRÁNA